click to enable zoom
loading...
We didn't find any results
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen Prev Next
Your search results

Investimet e Emigrantëve në Shqipëri: Një Mbledhje e Potencialeve të Dobishme

by admin on 15 Gusht, 2023
Investimet e Emigrantëve në Shqipëri:                          Një Mbledhje e Potencialeve të Dobishme
Comments:0

Emigracioni është një realitet me ndikim të madh në Shqipëri, por ky realitet mund të shndërrohet në një mundësi të shkëlqyeshme për rritje ekonomike përmes investimeve të emigrantëve. Në bazë të të dhënave dhe statistikave më të fundit, është e qartë se investimet e emigrantëve kanë potencial të jashtëzakonshëm për të ndihmuar Shqipërinë në zhvillimin e ekonomisë së saj.

Një aspekt kyç i investimeve të emigrantëve është kapitali që ata kanë fituar në vendet e tyre të punës. Sipas një raporti të Bankës Botërore për vitin 2023, diaspora shqiptare ka një kapital total, me shumë, disa miliardë euro. Ky kapital potencial mund të përdoret për të stimuluar investimet në sektorë të ndryshëm ekonomikë në Shqipëri, duke krijuar vende pune dhe duke ndihmuar në rritjen ekonomike. Studimet tregojnë se ky potencial i kapitalit është një burim i jashtëzakonshëm që duhet të eksplorohet me kujdes.

Në kontekstin e rritjes së qëndrueshme ekonomike, një sektor i  mirënjohur është dhe ai i inovacionit dhe teknologjisë së avancuar. Sipas një artikulli të publikuar nga “Invest in Albania”, emigrantët shqiptarë që jetojnë në vende të zhvilluara kanë akses në teknologjitë e fundit dhe njohuri të reja, të cilat mund të sjellin ndikim pozitiv në fusha të tilla si industria, teknologjia informacioni, dhe shërbimet financiare. Ky transferim i teknologjisë dhe dijes mund të ndihmojë në ndryshimin e pamjes së ekonomisë shqiptare.

Në një intervistë për mediat kombëtare, zyrtari i Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë shprehu se politikat e reja të qeverisë për tërheqjen e investimeve nga diaspora shqiptare janë përqendruar në lehtësimin e procesit të investimit dhe në sigurimin e një mjedisi të favorshëm biznesi. Ai shtoi se ndihmimi financiar dhe fiskal, si dhe lehtësira administrative, do të jenë pjesë e këtyre politikave.

Investimi i emigrantëve në Shqipëri nuk është thjesht një mundësi për rritjen ekonomike, por gjithashtu një mënyrë për të krijuar lidhje më të ngushta midis komunitetit të diasporës dhe vendit të tyre të lindjes. Një raport i fundit nga Organizata Botërore e Migracionit (OBM) në Shqipëri thekson se investimet e emigrantëve kanë ndikim pozitiv në përmirësimin e infrastrukturës sociale dhe atë shëndetësore, të cilat janë pjesë e jetës së përditshme të komuniteteve të diasporës.

Për të përfunduar, investimet e emigrantëve janë një burim i jashtëzakonshëm potencial për të ndihmuar rritjen ekonomike dhe zhvillimin e qëndrueshëm të Shqipërisë. Statistikat dhe burimet e mësipërme tregojnë qartë që ky potencial është real dhe i pranueshëm. Duke ofruar një mjedis investimi të përshtatshëm dhe duke përdorur politika të posacme, Shqipëria mund të krijojë një sinergji të fuqishme midis kapitalit dhe dijes së diasporës së saj, duke mundësuar rritjen ekonomike dhe përmirësimin e vendit.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 • Ndrysho Monedhën

 • Kërkim i Avancuar

 • Mortgage Calculator

Detajet